Welkom bij het UCV!

UCV België

1

Het Uitwisselingscentrum en Verrekening, kortweg UCV, is het Belgische geautomatiseerde interbancair betaalsysteem voor detailbetalingen. Het platform werd opgericht in 1974 en is eigendom van zijn gebruikers, nl. de banken. De Nationale Bank van België is belast met het toezicht op de activiteiten.

Missie en visie

Het UCV is het centrale knooppunt dat de verrichtingen tussen opdrachtgevende en begunstigde banken kanaliseert. Meer specifiek is het UCV verantwoordelijk voor de trafiek van girale, kleine betalingen tussen particulieren, bedrijven en overheden.

De missie van het UCV bestaat er dan ook in om te zorgen voor een zo efficiënt mogelijk interbancair betalingsverkeer, rekening houdend met een effectief risicobeheer.

Taken

Het UCV vervult volgende taken:

  • Gestandaardiseerde informatie m.b.t. de betalingsberichten uitwisselen (in lijn met de geldende SEPA-regelgeving).
  • Betalingsopdrachten tussen de directe deelnemers vereffenen. Dit gebeurt meermaals per dag in Target2.

Partner

In 2013 migreerde het UCV naar een nieuw en Europees betalingsplatform, ontwikkeld en uitgebaat door STET. Dit is niet alleen een van de grootste clearing en settlement systemen in Europa, maar ook de huidige partner van het UCV.

Concreet besteedt het UCV de operationele en technische verwerking van de informatiestromen en de betalingen uit aan STET. Naast de SEPA Credit Transfer (SCT) en de SEPA Direct Debit (SDD Core en B2B), verwerkt STET ook de kaarttransacties en de cheques.

Core, het nieuwe multi-CSM-platform van STET, werkt volledig conform de SEPA-regels en maakt gebruik van hoogst efficiënte technologieën en processen. Aangezien dit platform met een eigen governance voor elke aangesloten gemeenschap werkt, geniet het UCV van het economisch voordeel van grote, gezamenlijke volumes.

Op 6 juli 2017 heeft het UCV een contract ondertekend met STET om instantbetalingen in België te ontwikkelen. De leden van het UCV hebben de ambitie om Instant Payments vanaf november 2018 aan hun klanten aan te bieden. Het volledige persbericht vindt u hier terug.

De hiernavolgende leden tekenden inmiddels het service contract dat hen toegang verschaft tot het "instant payments clearing & settlement platform": 
- Argenta 
- AXA Bank België
- Bank J. Van Breda
- Bank Nagelmackers
​- Belfius Bank
- Beobank
- BNPPF
- bpost bank
- bpost
- CPH Banque
- Crelan
- Europabank
​- ING Belgium
- KBC Bank
​- vdk bank 

 

Bestuur

Het UCV is ondergebracht in een vzw en wordt bestuurd door een Raad van Bestuur. Deze telt:

  • Een Voorzitter
  • Negen leden
  • Een vertegenwoordiger vanuit Febelfin
  • Een secretaris

U kan de volledige lijst hier raadplegen.

Meer informatie

Voor meer informatie kan u contact opnemen met uw bank.

Hieronder leest u meer over onze partner STET: